Eenvoudig luiertassen vergelijken.


Zwangerschapsverlof & bevallingsverlof

Geschreven door Mireille


Oud en nieuw vieren met baby

Nadat jullie het geweldige nieuws hebben gekregen dat jullie zwanger zijn, ga je natuurlijk ook nadenken over de volgende stappen. Naast de leuke zaken, zoals nadenken of het een jongetje of meisje gaat worden moet je ook nadenken over praktische zaken. Wat zet je op de baby uitzetlijst? Wat heb je allemaal nodig voor de bevalling, zoals een wieg, maxi cosi, luiertas en kleertjes. Maar je zoekt bijvoorbeeld ook uit tot wanneer je mag sporten of hoe het zit met het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof? Iedereen die werkt voor een werkgever en zwanger is heeft recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Maar jij hebt niet alleen recht op verloof, ook jouw partner heeft recht zwangerschapsverlof en/of bevallingsverlof.

Zwangerschapsverlof man

Als pasgeboren ouders wil je natuurlijk niets liever dan na de bevalling genieten van je pasgeborene. Helaas krijgen vaders hier amper tijd voor. Twee vrije dagen zwangerschapsverlof voor een man valt dan nogal in het niet bij de 16 weken zwangerschapsverlof van een vrouw. Er zijn verschillende vormen zwangerschapsverlof voor de man, buiten de welbekende twee dagen:

  • Calamiteitenverlof: Dit is betaald verlof tijdens de bevalling en voor de vrije dag voor de aangifte van je pasgeboren wondertje. Kraamverlof: Dit zijn de welbekende twee dagen zwangerschapsverlof voor de man. Ook deze dagen zijn betaald en moeten binnen 4 weken na de bevalling opgenomen moeten worden. Goed nieuws is dat deze 2 dagen verhoogd worden naar 5 dagen per juli 2017.
  • Zorgverlof:Dit zijn verlofdagen die je partner krijgt, mocht het even iets minder met jou gaan na de bevalling, bijvoorbeeld door een keizersnede.
  • Ouderschapsverlof: Dit zijn uren / dagen die ouders kunnen opnemen, zowel vaders als moeders. Dit betreft 26 x de wekelijkse arbeidsuren tot de achtste verjaardag van de kleine. Dit betreft een niet betaald verlof.

Wat ga je doen tijdens de zwangerschapsverlof?

Ja het is eindelijk zo ver, je mag met zwangerschapsverlof. Maar wat ga je allemaal doen tijdens je zwangerschapsverlof? Hoe kom je nu jouw tijd door tot de kleine geboren is? Wat denk je van aquarobics of zwangerschapsyoga? Aangezien je niet meer intensief mag sporten, maar enige beweging wel goed is tijdens de zwangerschap zijn dit leuke bezigheden tijdens je zwangerschapverlof. Een andere bezigheid is het aanschaffen van de laatste spulletjes op je baby uitzetlijst. De belangrijkste spulletjes heb je vaak al in huis, zoals de babykamer en kinderwagen. Het is belangrijk om nu langzaamaan alles te gaan verzamelen, voordat je bevalt en erachter komt dat je nog het een en ander mist. Handig om aan te schaffen voor de bevalling is een luiertas. Deze neem je mee naar het ziekenhuis met een paar belangrijke spulletjes.<< Ga terug naar het blog overzicht