Eenvoudig luiertassen vergelijken.


Flesvoeding fabels op een rij

Geschreven door Lotte


Flesvoeding

Er bestaan tal van fabels over flesvoeding. Er zijn allerlei handelingen die goed of juist niet goed voor je kindje zouden zijn. We hebben een aantal fabels omtrent flesvoeding op een rij gezet zodat je weer helemaal op de hoogte bent.

Zelf de hoeveelheid flesvoeding bepalen
De hoeveelheid flesvoeding voor je baby kun je niet zomaar inschatten. Een baby heeft ongeveer 150ml voeding nodig per kilogram lichaamsgewicht. Een baby van 3 kilogram heeft dus 450ml voeding nodig. 3 x 150ml = 450ml. Deze voeding dien je te verdelen over de dag en zorg ervoor dat je je precies houdt aan de hoeveelheid voeding die je per keer zou moeten geven. Een consultatiebureau kan je exact vertellen hoeveel voeding je kindje nodig heeft. Zij bepalen dit aan de hand van een groeicurve.

Borstvoeding is niet beter dan flesvoeding
Dit is niet waar! Tuurlijk, een baby kan gezond en groot worden met behulp van flesvoeding. Deze voeding mist echter wel een aantal afweerstoffen die wel terug te vinden zijn in borstvoeding. Met name de colostrum, de melk in de eerste paar dagen na de geboorte, bevat tal van belangrijke stoffen. Het voeden van je baby met flesvoeding is dus niet slecht, maar het is een stuk raadzamer om je kindje borstvoeding te geven.

Hoe snel moet flesvoeding gedronken worden
Je kindje moet ongeveer een kwartier tot twintig minuten doen over het opdrinken van één flesje. Wanneer je kindje te snel drinkt kun je de voeding wat indikken door Johannesbroodpitmeel aan de voeding toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de baby wat langzamer drinkt. Ook kun je een fles kiezen met een kleiner gaatje, waardoor je kindje minder snel door zal drinken.

Een kant en klaar flesje meenemen
Veel ouders denken dat je gemakkelijk een kant en klaar flesje kunt meenemen, bijvoorbeeld wanneer ze oud en nieuw gaan vieren bij vrienden of familie. Ze bewaren het flesje dan in een koelbox. Een koelbox kan echter niet zo goed koelen als een koelkast. Het is dan ook niet aan te raden om dit te doen. Het is verstandiger om de correcte hoeveelheid melkpoeder mee te nemen. Daarnaast neem je warm water mee in een thermofles.

Een flesje alleen omspoelen
Sommige mensen denken dat het omspoelen van een flesje voldoende is. Dit is echter niet juist. Een flesje dient altijd goed gewassen te worden. Dit kan in een vaatwasser (met een minimum temperatuur van 55 graden) of met de hand in een sopje. Daarnaast is het belangrijk om de fles en de speen netjes te laten drogen op een schone theedoek. Ook dien je het eerste half jaar elke dag de flesjes een maal per dag uit te koken.<< Ga terug naar het blog overzicht